Τους μυκηναϊκούς τάφους της Αρχαίας Πελλάνας επισκέφτηκε η Λίνα Μενδώνη

02.09.2024

Ειδήσεις για εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους και πολιτισμικές μονάδες του Δήμου Σπάρτης, έβγαλε η διήμερη περιοδεία (1-2 Σεπτεμβρίου) της υπουργού Πολιτισμού, κας Λίνας Μενδώνη, στην Λακωνία.

Συνοδευόμενη από υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, πρώτος σταθμός της επίσκεψής της ήταν, την Κυριακή, ο αρχαιολογικός χώρος με τους θολωτούς μυκηναϊκούς τάφους στην Πελλάνα. Πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως γνωστοποιήθηκε, είναι η ανάδειξη του ιστορικού μνημείου που παραμένει στην αφάνεια εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες και αναζητούνται τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία εν ευθέτω χρόνω. Σε πρώτη φάση, ο αρχαιολογικός χώρος θα καλυφθεί άμεσα με ειδικό στέγαστρο, μετά τις κλοπές χαλκού που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου ο χώρος να προστατευτεί συνολικά.


Κινήσεις για να βγει η Πελλάνα από το «σκοτάδι»
Πηγές μάς μετέφεραν το ουσιαστικό ενδιαφέρον που επέδειξε η υπουργός Πολιτισμού για την πολύπαθη Πελλάνα, με προτεραιότητα στο παρόν στάδιο, την διαφύλαξή και την δημιουργία «θεμελίων» για την μελλοντική αξιοποίηση κι επισκεψιμότητα του χώρου.

Υπενθυμίζεται πως το 2002, μπαζώθηκε ένα από τα σπουδαιότερα ευρήματα πολιτιστικής κληρονομιάς του 21ου αιώνα στην αρχαία πόλη της Λακεδαίμονος, που ανακάλυψε η σκαπάνη του Καθηγητή Θεόδωρου Σπυρόπουλου. Εκτός τού ότι ο χώρος έχει σφραγιστεί με λουκέτο εδώ και χρόνια, το μνημείο βρίσκεται στο έλεος των καιρικών φαινομένων, ενώ κάθε λίγο γίνεται έρμαιο αρχαιοκάπηλων και βανδάλων, λόγω απουσίας φύλαξης.

Πέρασαν οι μελέτες από το ΚΑΣ
Πριν από λίγες μέρες εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), οι μελέτες οι οποίες θα αναδείξουν τον αρχαιολογικό χώρο τής Πελλάνας, που εκπονήθηκαν υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦΑΛΑΚ). Η προτεραιότητα τώρα είναι η εύρεση της απαιτούμενης χρηματοδότησης και ήδη έχει κινηθεί ο μηχανισμός για να αποδώσει καρπούς η διαδικασία το ταχύτερο δυνατό.

«Σε συνέχεια αυτής της εξέλιξης, η υπουργός κα Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το ταφικό συγκρότημα της Πελλάνας, ανταποκρινόμενη και σε παλαιότερη πρόσκληση μου», δήλωσε σχετικά ο βουλευτής Λακωνίας, Θανάσης Δαβάκης. Η υπουργός με τα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦΑΛΑΚ) έκαναν αποτύπωση του χώρου, αλλά και των προβλημάτων που υπάρχουν προς την επιζητούμενη αναγέννησή του. «Πιστεύω ότι έγινε ένα καλό βήμα για τον στόχο που όλοι επιδιώκουμε», παρατήρησε ο κος Δαβάκης που βρέθηκε μαζί με την υπουργό στην Πελλάνα.

Μεταξύ άλλων, το «παρών» στην επίσκεψη Μενδώνη, εκ μέρους των τοπικών αρχών, έδωσαν ο δήμαρχος Μιχάλης Βακαλόπουλος, ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Πελλάνας Δημήτρης Μαλλιαρός, η πρόεδρος της Τ.Κ. Πελλάνας Βάσω Σιγαλού, η προϊσταμένη της ΕΦΑΛΑΚ Ευαγγελία Πάντου με το επιτελείο της, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι φορέων.


Πλησιάζει η ολοκλήρωση στα παλάτια του Μυστρά
Επόμενος σταθμός της περιήγησης της κας Μενδώνη σε αρχαιολογικούς χώρους της Λακωνίας, ήταν η καστροπολιτεία του Μυστρά, το πρωί της Δευτέρας (2/9). Συνοδευόμενη και από υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, η υπουργός ξεναγήθηκε από την προϊσταμένη της ΕΦΑΛΑΚ Ευαγγελία Πάντου, στους χώρους τού υπό εξέλιξη έργου ανάδειξης του Παλατιού των Δεσποτών.

Η κα Μενδώνη διατύπωσε χρήσιμες επισημάνσεις, για την πρόοδο των εργασιών. Σύμφωνα με πληροφορίες στο μεγαλόπνοο πρότζεκτ έχει δοθεί ολιγόμηνη, παράταση που προβλέπει αποπεράτωση έως τα τέλη Νοεμβρίου του 2024.

«Πρόκειται για έργο το οποίο αποσπά το ενδιαφέρον όλων, αφού το συγκρότημα του Παλατιού, είναι ένα εμβληματικό μνημείο-τοπόσημο της περιοχής», δήλωσε από πλευράς του ο βουλευτής Νεοκλής Κρητικός, που βρέθηκε στον Μυστρά. Ο ίδιος επεσήμανε: «Όταν ολοκληρωθεί και αποδοθεί στους επισκέπτες του, με πλήρως αναδεδειγμένους όλους τους χώρους του, σε όλες τους τις διαστάσεις και με την χρήση των νέων τεχνολογιών, στοχεύει στην διασφάλιση αφενός της προστασίας του μνημείου, αφετέρου της εξατομικευμένης εμπειρίας επίσκεψης, όσων θα περιηγούνται στο εφεξής καθολικά προσβάσιμο, θρυλικό Παλάτι των τελευταίων Βυζαντινών αυτοκρατόρων».

Ανάμεσα σε άλλους, στο πλευρό της υπουργού Μενδώνη στον Μυστρά, εκτός από τα υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟ, βρέθηκαν και ο βουλευτής Θανάσης Δαβάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, ο δήμαρχος Σπάρτης Μιχάλης Βακαλόπουλος κ.α..

«Τρέχει» το παλαιό Μουσείο, το 2025 το Αρχαίο Θέατρο
Σειρά είχαν οι επισκέψεις της κας Μενδώνη στο υφιστάμενο Αρχαιολογικό Μουσείο στο κέντρο της λακωνικής πρωτεύουσας, καθώς και στο Αρχαίο Θέατρο Σπάρτης, όπου κατέφτασε πλαισιωμένη από τους συνεργάτες της και τους εκπροσώπους τοπικών αρχών και φορέων.

Στο παλαιό Μουσείο, προχωρά με γοργούς ρυθμούς η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του, με χορηγία ύψους 4.550.000 € τού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Σε 3 χρόνια αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η λειτουργική αναβάθμιση των εκθεσιακών και υποστηρικτικών χώρων του πρώτου περιφερειακού μουσείου της νεότερης Ελλάδας.

Στο Αρχαίο Θέατρο, η κα Μενδώνη επιθεώρησε τις εργασίες αποκατάστασής του, ενώ ενημερώθηκε από την προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων της ΕΦΑΛΑΚ Μαρία Τσούλη. Η υπουργός προέβη σε επισημάνσεις για την τροποποίηση της περιγραφής του φυσικού αντικειμένου του έργου, για το οποίο δήλωσε πως δύναται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2025. Πηγές μετέφεραν πάντως πως η υπουργός δεν έκρυψε την αμηχανία της στην θέα τής σημερινής κατάστασης του χώρου.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, στο ενδιάμεσο των επισκέψεων της Δευτέρας, η κα Μενδώνη επισκέφθηκε και το Επισκοπείο, όπου είχε συνάντηση με τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο, ενώ η διήμερη περιήγηση στην Λακωνία ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Δημαρχείο Σπάρτης, όπου είχε επαφή με τον δήμαρχο Μιχάλη Βακαλόπουλο και στελέχη της Δημοτικής Αρχής. «Στην Λακωνία χρωστάμε. Ο ρόλος της σε όλες τις φάσεις της αρχαιοελληνικής Ιστορίας είναι καταλυτικός», ήταν η φράση της υπουργού που ξεχώρισε, λίγο πριν αναχωρήσει από την Σπάρτη.

Εκτίμηση για το νέο Μουσείο: «Δημοπράτηση στα τέλη Δεκεμβρίου»
Στο περιθώριο της επίσκεψης, όπως πληροφορηθήκαμε, η κα Μενδώνη προέβη και σε μία αποκάλυψη αναφορικά με τον φάκελο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης. «Θεωρώ πως θα είμαστε σε θέση, το έργο να δημοπρατηθεί στα τέλη Δεκεμβρίου», δεσμεύτηκε η κα Μενδώνη.

Το έργο με συνολικό προϋπολογισμό 32 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί - όπως οριστικοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα - από το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Πολιτισμού. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα αναλάβει την διαδικασία σύνταξης των τευχών δημοπράτησης.