Η Εορτή του Αγίου Νικήτα στην Αλευρού

21.09.2024

Η Τοπική Κοινότητα Αλευρούς και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της ενορίας Αλευρούς σας προσκαλούν την Κυριακή, 6 Οκτωβρίου 2024, στο όμορφο χωριό μας για να τιμήσουμε και να εορτάσουμε όλοι μαζί, την εορτή του Αγίου Νικήτα στο εξωκκλήσιο του Αγίου Αθανασίου του χωριού μας.

Θα πραγματοποιηθεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας και στο τέλος θα προσφερθούν κεράσματα σε όλους στον όμορφο περιβάλλοντα χώρο του εξωκκλησίου.

Η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Νικήτα κανονικά τιμάται στις 15 Σεπτεμβρίου. Η Ενορία Αλευρούς, αποφάσισε από πέρυσι η μνήμη του να εορτάζεται στο όμορο εξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου, την πρώτη ή δεύτερη Κυριακή, μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού ώστε όλοι οι ενορίτες να μπορούν απρόσκοπτα να παρευρίσκονται στην Θεία Λειτουργία.

Ο Άγιος Νικήτας ήταν Γότθος στην καταγωγή και έζησε στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Καταγόταν από επιφανή οικογένεια και ήταν σπουδαίος αξιωματικός. Διδάχθηκε την χριστιανική πίστη από τον επίσκοπο Θεόφιλο. Μαρτύρησε για την πίστη του στον Χριστό από τον άρχοντα των Γότθων Αθηνάριχο ο οποίος διέταξε να τον ρίξουν στην πυρά, αφού προηγουμένως του είχαν σπάσει τα οστά. Έτσι βρήκε τον θάνατο στις 15 Σεπτεμβρίου του έτους 372 μ.Χ.

Ο Άγιος Αθανάσιος έζησε κι αυτός στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Στη ζωή του ήταν υπέρμαχος της Ορθοδοξίας και καταπολέμησε την αίρεση του Αρειανισμού. Συνετέλεσε στην σύνταξη του Συμβόλου της Πίστεως, δηλ. του «Πιστεύω» και έγινε Πατριάρχης Αλεξάνδρειας. Πολλά  χρόνια της ζωής του τα πέρασε στην εξορία διωκόμενος από τους εχθρούς του. Κοιμήθηκε στις 2 Μαΐου του έτους 373 μ.Χ. 

Οι Άγιοι Νικήτας και Αθανάσιος είχαν τρία κοινά στοιχεία στη ζωή τους:
1. Αγάπησαν τον Χριστό και αγωνίστηκαν για την πίστη τους, 
2. Έζησαν την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου,
3. Πέθαναν περίπου την ίδια χρονική περίοδο.
Πόσο συγκινητικό λοιπόν είναι να εορτάζονται σήμερα στο χωριό μας και στον ίδιο ναό!

Χρόνια Πολλά σε όλους!!
Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και η Τοπική Κοινότητα Αλευρούς.