Επιστροφή μετά από 2 χρόνια στις πολιτιστικές εκδηλώσεις για το Λακεδαιμονίων Πολιτιστικό Κέντρο «ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ» και την σκυτάλη από τα «ΥΑΚΙΝΘΕΙΑ 2019» παίρνουν τα «ΕΛΕΝΕΙΑ 2022».
Με την υποστήριξη του συλλόγου «Σπαρτιάτες Δρομείς» - Dimopoulos Coaching, μέσα στα πλαίσια των εκδηλώσεων «ΕΛΕΝΕΙΑ 2022», διοργανώνουν την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου στις 5:00 μ.μ. τον 2ο Βασιλικό Αγώνα δρόμου 11χλμ., με την ονομασία «ΠΗΝΕΛΟΠΕΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», μετά από 3.200 χρόνια περίπου από την διοργάνωση του πρώτου αγώνα δρόμου από τον Βασιλιά Ικάριο, προς τιμήν της αγαπημένης του κόρης Πηνελόπης.
Mετά το πέρας του αγώνα, στις 7:00 μ.μ. στο Αμφιθέατρο Σπαντίδου, θα ακολουθήσει συναυλία με τον καλλιτέχνη και μουσικό Λουδοβίκο των Ανωγείων, που θα ολοκληρώσει με την μελωδική φωνή και το μαντολίνο του την πολιτιστική εκδήλωση, μαζί με μια ομάδα καλλιτεχνών. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Μετά την συναυλία θα δοθεί δωρεάν γεύμα - μπουφές.
«ΠΗΝΕΛΟΠΕΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» Πληροφορίες Αγώνα
Τόπος διεξαγωγής: Αμφιθέατρο Σπαντίδου, Γεωργίτσι Λακωνίας,
Ώρα διεξαγωγής: 17:00
Χιλιομετρική απόσταση διαδρομής: 11χλμ. μικτά (άσφαλτος – χωματόδρομος)
Περιγραφή διαδρομής: Ο αγώνας ξεκινά από το Αμφιθέατρο Σπαντίδου και κατευθύνεται κατηφορικά προς το χωριό Άγιος Κωνσταντίνος, ακολουθώντας αγροτικό δρόμο με μεγάλη κλίση ως τα 1,150μ. όπου οι δρομείς θα συναντήσουν μια ρεματιά και από το σημείο αυτό αρχίζει μια απότομη ανηφόρα ως τo 2χλμ. (Νεκροταφείο Αγ. Κωνσταντίνου) ο δρόμος συνεχίζει να είναι ανηφορικός με μικρότερη κλίση και στο 2,3χλμ. οι δρομείς μπαίνουν στο χωριό και σε ασφάλτινο δρόμο κάνοντας προς τα αριστερά με κατεύθυνση προς την Αγόριανη.
Ο δρόμος συνεχίζει να έχει ανηφορική κλίση με μικρές διακυμάνσεις στις κλίσεις και περίπου στο 5χλμ. οι δρομείς εισέρχονται στο χωριό της Αγόριανη, τα πρώτα περίπου 300μ. έχει μια γλυκιά ανηφόρα όπου γίνεται πιο έντονη και στο 5,6χλμ. οι δρομείς στρίβουν αριστερά προς το Γεωργίτσι και ακολουθούν την πορεία που ακολουθούν οι δρομείς στον αγώνα των Αθανάτων, ως το 7,5χλμ. όπου και το ψηλότερο σημείο του αγώνα στα 754μ. Στο σημείο εκείνο οι δρομείς κάνουν αριστερά προς το Αμφιθέατρο Σπαντίδου, όπου αρχίζει η κατηφόρα του αγώνα ως τον τερματισμό, στο 8,8χλμ. ο δρόμος γίνεται χωμάτινος με μικρά κομμάτια τσιμέντου σε αγροτικό δρόμο ως τον τερματισμό στο Αμφιθέατρο Σπαντίδου.
Η διαδρομή είναι κυκλική και δεν απαιτούνται trail παπούτσια. Θα υπάρχουν σταθμοί ανεφοδιασμού με νερό.
Κόστος Συμμετοχής: Ο αγώνας είναι δωρεάν και δεν απαιτείται κόστος συμμετοχής.
Συμμετοχές: Μπορείτε να δηλώσετε ηλεκτρονικά συμμετοχή στον σύνδεσμο πατώντας εδώ μέχρι και Τετάρτη 31/08/2022.
Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών θα γίνεται δεκτός την ημέρα του αγώνα.
Βραβεύσεις: Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν ένα αναμνηστικό βαρύτιμο μετάλλιο. Βραβεύσεις θα γίνουν στους 3 πρώτους και στις 3 πρώτες του αγώνα. Δεν θα γίνουν ηλικιακές βραβεύσεις.
Φύλαξη αντικειμένων - Αποδυτήρια: Στο Αμφιθέατρο Σπαντίδου θα υπάρχει χώρος φύλαξης καθώς και χώροι αποδυτηρίων, για την καλύτερή σας εξυπηρέτηση.
Απονομές: Οι απονομές θα πραγματοποιηθούν μετά το τέλος του αγώνα, περίπου στις 18:30.
Μετά τον αγώνα: Θα δοθεί σνακ στους δρομείς και στους συνοδούς τους.
Πρόσβαση στο Αμφιθέατρο Σπαντίδου: Προκειμένου να έρθετε στο Αμφιθέατρο, θα χρειαστεί να πάρετε τον επαρχιακό δρόμο Σπάρτης - Γεωργιτσίου. Καθώς θα εισέλθετε στο Γεωργίτσι και περάσετε το μνημείο με το αεροπλάνο, υπάρχει πινακίδα στο δεξί σας χέρι με την ένδειξη ΘΕΑΤΡΟ, την οποία και θα ακολουθήσετε.
Λίγα λόγια για τον αγώνα δρόμου: Σύμφωνα με τον μύθο ο πρώτος αγώνας δρόμου παγκοσμίως με Βασιλική σφραγίδα και πριν από τους Ολυμπιακούς αγώνες, διοργανώθηκε στην περιοχή της σημερινής Πελλάνας πριν από περίπου 3.200 χρόνια από τον Βασιλιά Ικάριο, προς τιμήν της αγαπημένης του κόρης Πριγκίπισσας Πηνελόπης (πρώτης εξαδέλφης της Ωραίας Ελένης), όπου νικητής αναδείχθηκε ο μετέπειτα σύζυγός της, Οδυσσέας.
Ο Βασιλικός αυτός αγώνας διεξήχθη στα Μυκηναϊκά χρόνια. Πριν ξεσπάσει ο Τρωικός πόλεμος ο Βασιλιάς Ικάριος προκήρυξε έναν Βασιλικό Αγώνα Δρόμου, με απώτερο σκοπό ο θριαμβευτής του αγωνίσματος να νυμφευθεί την μονάκριβη κόρη του την Πριγκίπισσα Πηνελόπη και να βασιλέψουν μαζί στην Λακεδαίμονα. Πολλοί ήταν οι ενδιαφερόμενοι μνηστήρες και άξιοι Βασιλείς από ολόκληρο τον τότε αρχαίο κόσμο, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν αμέσως στο κάλεσμα του Ικαρίου. Αλλά νικητής τελικά αναδείχθηκε, με την ιδιοφυία και την πονηριά που τον διέκρινε, ο Βασιλιάς της Ιθάκης ο πολυμήχανος Οδυσσέας.
Ο Περιηγητής Παυσανίας αναφέρει επίσης στα «Λακωνικά» του ότι ο Ικάριος, μετά τον γάμο, προσπάθησε να πείσει την Πηνελόπη και τον Οδυσσέα να παραμείνουν μαζί του στην Λακεδαίμονα. Η απάντηση όμως της Πηνελόπης ήταν να καλύψει το πρόσωπό της μ’ ένα μαντήλι από την ντροπή της, να επιβιβαστεί στο άρμα και να ακολουθήσει τον σύζυγό της στην Ιθάκη. Ακριβώς σε εκείνο το σημείο (300 στάδια, δηλαδή 6 χλμ. περίπου στην έξοδο "Αγίος Κωνσταντίνος" της Εθνικής Οδού Λεύκτρου-Σπάρτης) ο Βασιλιάς Ικάριος από την στεναχώρια του έστησε το άγαλμα της Αιδούς.
Πηγή: Spartorama