Το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης στην εποχή της πανδημίας

25.11.2020

Ο Οικολογικός Σύνδεσμος Λακωνίας με την παρακάτω ενημερωτική του ανακοίνωση επιθυμεί να ευαισθητοποιήσει όλους τους πολίτες στο κρίσιμο θέμα της οικολογικής ρύπανσης που προκαλείται από τις τεράστιες ποσότητες προστατευτικών μασκών και γαντιών, που απορρίπτονται ασυλλόγιστα στο περιβάλλον με την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Καλεί τους πολίτες να αποδειχθούν υπεύθυνοι στην διαχείριση των μεμονωμένων υλικών ατομικής προστασίας, τα οποία πρέπει να απορρίπτονται σωστά και να μην διασκορπίζονται στο περιβάλλον, προκαλώντας μια ακόμη πηγή οικολογικής ρύπανσης.

Αναλυτικά αναφέρει:

Η εμφάνιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και η πρώτη καραντίνα, μέσα στο κλίμα του φόβου, της απελπισίας και της ψυχολογικής καταπίεσης που έφερε η εξάπλωση του ιού, είχε και ένα θετικό στοιχείο που επισημάνθηκε σε όλο τον κόσμο: Περιορίστηκε σημαντικά η ατμοσφαιρική ρύπανση πάνω από τα μεγάλα αστικά κέντρα και καθάρισαν οι υδάτινοι φορείς.

Σύντομα, όμως, διαπιστώθηκε μία άλλη απειλή ρύπανσης, που δυστυχώς επιδεινώθηκε στους μήνες που ακολούθησαν έως σήμερα. Αυτή προέρχεται από την τεράστια ποσότητα προστατευτικών μασκών και γαντιών, που απορρίπτονται ασυλλόγιστα στο περιβάλλον από τους χρήστες.

Το παγκόσμιο ταμείο για την φύση (World Wide Fund for Nature ή WWF) ήταν από τις πρώτες οικολογικές οργανώσεις που επισήμαναν την απειλή για το περιβάλλον, υπολογίζοντας πως αν το 1% των μασκών είχε απορριφθεί με εγκληματικά λανθασμένο τρόπο τότε θα διασκορπίζονταν στο περιβάλλον 10 εκατομμύρια μάσκες τον μήνα, ενώ μεγάλη ποσότητα απ’ αυτές θα κατέληγε στις θάλασσες και τους ωκεανούς. Μόνο η Ιταλία, για παράδειγμα, τον Μάιο του 2020 χρειάστηκε ένα δισεκατομμύριο μάσκες και μισό δισεκατομμύριο πλαστικά γάντια μιας χρήσης!

Οι επιπτώσεις αυτής της ιδιότυπης καινοφανούς πλαστικής ρύπανσης έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται σε όλα τα μέρη της γης.

Ο Gary Stokes επαγγελματίας φωτογράφος, εκπαιδευτής καταδύσεων και συνιδρυτής της Oceans Asia, η οποία είναι μια ΜΚΟ που επικεντρώνεται στην διερεύνηση και την έρευνα για τα εγκλήματα κατά της άγριας φύσης, στις 29 Φεβρουαρίου 2020 έγραψε μια δημοσίευση στο Facebook, τεκμηριώνοντας τα επίπεδα της πλαστικής σπατάλης στις παραλίες του Χονγκ Κονγκ.

Η κατάσταση είναι η ίδια και στην Ευρώπη. Ο ακτιβιστής Laurent Lombard στην Γαλλία τράβηξε ένα βίντεο στα νερά της Αντίμπ, κοντά στις Κάννες στην Γαλλική Ριβιέρα, τεκμηριώνοντας την υποβρύχια κατάδυση του με μια δημοσίευση στο Facebook, αφού συνέλεξε από τον βυθό πολλά ζευγάρια γάντια από λατέξ, χειρουργικές μάσκες και άλλους τύπους μασκών. Ο Λόρεντ έγραψε: «Γνωρίζοντας ότι έχουν παραγγελθεί περισσότερες από δύο δισεκατομμύρια μάσκες μίας χρήσης, σύντομα θα υπάρχουν περισσότερες μάσκες από τις μέδουσες στα νερά της Μεσογείου».

Οι περισσότερες μάσκες προσώπου μίας χρήσης στην αγορά είναι μη βιοδιασπώμενες. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Οι χειρουργικές μάσκες προσώπου, επίσης, δεν είναι κατασκευασμένες από ύφασμα. Το υλικό που χρησιμοποιείται πιο συχνά για την κατασκευή τους είναι το πολυπροπυλένιο, μια μορφή πλαστικού, καθώς έχει καλύτερη διήθηση βακτηρίων και διαπερατότητα αέρα, ενώ παραμένει λιγότερο ολισθηρό από ένα ύφασμα.

Οι κυβερνήσεις έριξαν το βάρος στην προμήθεια υλικών για την προστασία του ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού και των πολιτών, χωρίς να ενδιαφερθούν για τον τομέα της ενημέρωσης σχετικά με το πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος από τα ατομικά προστατευτικά υλικά. Τα σημάδια είναι ορατά πλέον και στην πατρίδα μας όπου οι δρόμοι, οι πλατείες, τα πάρκα και οι περιαστικές περιοχές έχουν γεμίσει από πεταμένες μάσκες και γάντια, τα οποία οι βροχές είναι βέβαιο πως θα παρασύρουν και θα τα οδηγήσουν στα ρέματα και τα ποτάμια για να καταλήξουν στις θάλασσες και τους ωκεανούς, δημιουργώντας ένα σοβαρό, ισόβιο οικολογικό πρόβλημα.

Στην χώρα μας η έλλειψη ενημέρωσης, με ευθύνη της πολιτείας, είναι η κύρια αιτία που κάποιοι απορρίπτουν τα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες-γάντια) και στους μπλε κάδους της ανακύκλωσης, μεταφέροντας ένα μεγάλο κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό στους εργαζόμενους στα εργοστάσια διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών και μάλιστα δίχως λόγο αφού οι μάσκες δεν ανακυκλώνονται! Αυτό είχε επισημανθεί, επίσης, από την Ελληνική Οργάνωση Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) με ανακοινώσεις στο τύπο, που συνιστούν να μην ρίχνουμε γάντια και μάσκες στους μπλε κάδους ανακύκλωσης, αλλά στους πράσινους με τα σύμμεικτα απορρίμματα.

Επειδή ο μετα-πανδημικός κόσμος μπορεί να δει την χρήση της ατομικής μάσκας να εκτείνεται έως το 2022 είναι απόλυτη ανάγκη να καθιερωθεί στην καθημερινή προστασία η χρήση της υφασμάτινης επαναχρησιμοποιούμενης μάσκας, για να παραμείνουν οι χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης στο προσωπικό των υποδομών υγείας, όπου θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά πρωτόκολλα συλλογής και καταστροφής τους”.

Πηγή: Laconia Live