Άγιος Γεώργιος, ο πολιούχος της Αλευρούς

Ο Ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στην πλατεία του χωριού και κτίστηκε, σε απλό βυζαντινό ρυθμό κατά την δεκαετία 1887-1897, στην θέση ενός παλαιότερου μικρού ναού.
Η μνήμη του Αγίου Γεωργίου τιμάται στις 23 Απριλίου και εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα διότι ο Άγιος είναι ο Πολιούχος της Αλευρούς. Όταν η ημερομηνία αυτή τυγχάνει πριν από το Πάσχα, η εορτή μετατίθεται για την Δευτέρα του Πάσχα.

Ανήμερα της μνήμης του Αγίου όλοι οι κάτοικοι του χωριού πηγαίνουν στην εκκλησία, όπου μετά την Θεία Λειτουργία ακολουθεί περιφορά της εικόνας στον περίβολο του ναού. Στην πομπή πού σχηματίζεται, μπροστά πηγαίνουν δύο νέοι κρατώντας την εικόνα του Αγίου Γεωργίου, ακολουθεί ο ιερέας με τους ψάλτες και πιο πίσω οι πιστοί. Όλοι μαζί ψάλλοντας περιφέρουν την εικόνα τρείς φορές γύρω από τον ναό. Μετά το τέλος της λειτουργίας πραγματοποιείται αρτοκλασία και στην συνέχεια προσφέρονται σε όλους τους παρευρισκόμενους διάφορα γλυκίσματα, μεζέδες, αναψυκτικά και κρασί.

Παλαιότερα, την ώρα που η καμπάνα του Άη Γιώργη χτυπούσε χαρμόσυνα, κάποιοι από τους άντρες του χωριού ανέβαιναν στην Δημοσία (Δημόσιο δρόμο) και εκεί "έσκαγαν" αυτοσχέδια βαρελότα προκαλώντας τεράστιο κρότο. Επίσης το απόγευμα της ίδιας μέρας γινόταν το έθιμο του Αφέντη Άη Γιώργη κατά το οποίο πολλοί από τους νέους της Αλευρούς, καβάλα στα στολισμένα άλογά τους, έκαναν τρείς φορές τον γύρο του ναού. Πίσω τους ακολουθούσαν ντόπιοι τραγουδιστές και οργανοπαίκτες ενώ ο ιερέας του χωριού, σέρνοντας πρώτος τον χορό, μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους χόρευαν γύρω από την εκκλησιά τραγουδώντας όλοι μαζί το εξής τοπικό παραδοσιακό τραγούδι:
      
Αφέντη Άη Γιώργη
συργιανάει τ’ αηδόνι
τ’ αηδόνι τ’ αηδονάκι
και το χελιδονάκι.

Να ρίξει ο Απρίλης
δυό νερά τ’ αηδόνι
τ’ αηδόνι τ’ αηδονάκι
κι ο Μάης άλλο ένα

Να δείς τα κοντοκρίθαρα
τ’ αηδόνι τ’ αηδόνι
τ’ αηδόνι τ’ αηδονάκι
πώς καβαλάνε τις φράχτες

Να φέρω λίτρες το κερί
κι οκάδες το λιβάνι
με το γουβαλοτόμαρο
να κουβαλώ το λάδι.
 
Στην συνέχεια ακολουθούσε μεγάλο γλέντι με τραγούδια και χορό, που διαρκούσε μέχρι αργά το βράδυ.

Τα τελευταία χρόνια, σε μία προσπάθεια αναβίωσης αυτού του εθίμου, μετά την Θεία λειτουργία και την περιφορά της εικόνας, οι κάτοικοι του χωριού τραγουδώντας τον «Αφέντη Άη Γιώργη» και χορεύοντας πιασμένοι χέρι-χέρι, κάνουν τρεις φορές τον γύρο του ναού.


Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου κατά την δεκαετία του 1950
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου όπως είναι σήμερα

























Το έθιμο τού Αφέντη Άη Γιώργη με άλογα (2024)


Το έθιμο τού Αφέντη Άη Γιώργη με άλογα (1992)


Χορεύοντας και τραγουδώντας τον Αφέντη Άη Γιώργη (2012)


Γυρίζοντας με τα άλογα τον Αφέντη Άη Γιώργη (1995)